By | 25 listopada 2014

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Polakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie posiłki

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. zobaczcie jaka fajna restauracja Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz