W czasach obecnych alergie pokarmowe pojawiają się z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Na szczęście rozpoznawanie tego typu alergii także jest na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do podstawowych symptomów, które powinny wywołać zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak apetytu, często występujące biegunki, nudności, a nawet zapalenie w okolicach jamy ustnej czy migreny.
dieta gluten free
Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać wymienionych symptomów. Mamy przecież możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu rezultat niezbędne mogą się stać zmiany jadłospisu, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są w szczególności: produkty zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o uważnym studiowaniu listy składników produktów przetworzonych. Istotne jest też unikanie spożywania takich pokarmów, co do których nie posiadamy informacji w zakresie zawartości. Tak w przypadku pożywienia, jak i specyfików. Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak smucić. Pozbawione glutenu pokarmy są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale również w hipermarketach. Ponad to sporo piekarnii ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W menu warto umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej postaci. Dietę nietolerującego glutenu także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga znacznej uwagi w wyborze żywności oraz leków.